"Spune-ne, Marie, ce ai vazut pe cale? Am vazut mormantul lui Cristos care traieste si gloria Celui Înviat!"
Turul Bisericii:
Cartea de oaspeti


Stiri din viata parohiei

20-21 Iulie 2013: Hramul Comunitatii din Bargauani

Comunitatea noastra a sarbatorit pe 20 si 21 iulie hramul Bisericii. Desi Sfanta Maria Magdalena este trecuta in calendar pe 22 iulie, am ales aceasta data pentru a da ocazia oaspetilor sa poata sta in mijlocul nostru in zile nelucratoare. Au fost doua zile frumoase din toate punctele de vedere.

Multumesc Parintelui Gheorghe Cojocaru, paroh la Nicolae Balcescu pentru cuvintele frumoase pe care le-a spus prima zi la predica. Pentru cuvintele la fel de frumoase spuse a doua zi de hram, multumesc Parintelui Bogdan Herciu, paroh la Vaslui. Multumesc pe aceasta cale tuturor: corului, domnului dascal, seminaristilor si tuturor care au ajutat sau au avut intentia de a face acest lucru. Dumnezeu sa va rasplateasca pe toti!

Pr. Adrian Ghergheluca

Imagini de la acest eveniment aici.

14 Iulie 2013: Prima Sfanta Impartasanie

Anul acesta, pe 14 Iulie, comunitatea din Bargauani a trait bucuria ca 14 copii din clasele a II-a si a III-a sa primeasca Prima Sfanta Impartasanie. Dupa pregatirea necesara, copiii l-au primit pe Isus, iar pentru acest eveniment s-au bucurat ei, comunitatea intreaga si mai ales familiile copiilor. Parintele i-a intrebat pe copii la predica care sunt cele 8 sacramente. Nu a reusit sa ii induca in eroare deoarece baietii au introdus imediat un al optulea sacrament: mersul pe bicicleta.

Este interesanta ideea pentru ca pe bicicleta se poate merge si botezat si nebotezat, si impartasit si neimpartasit. Sa dea Dumnezeu ca acesti copii sa tina minte toata viata lor aceasta zi si sa-l pastreze in inima lor mereu pe Isus pe care l-au primit.

Imagini de la acest eveniment aici.

Craciun 2012

"Astazi in cetatea lui David, vi s-a nascut un Mantuitor!" Aceasta veste buna i-a adunat pe credinciosii din Bargauani in jurul ieslei pentru a sarbatori Nasterea lui Isus. Sarbatoarea Craciunului a inceput in seara de 24 decembrie, cand alaturi de noi a fost si Pr. Claudiu Istoc. In ziua de Craciun copiii au fost cei care s-au bucurat cel mai mult, mai ales ca la liturghia de la ora 16.00 Mos Craciun ne-a facut o vizita surpriza!

La liturghiile din noaptea si ziua de Craciun au participat toti credinciosii din parohia noastra. Acestia s-au pregatit pentru aceasta sarbatoare prin spovada si impartasanie si s-au adunat in jurul ieslei pentru a multumi Pruncusorului pentru toate darurile primite, dar si pentru a-i cere ajutor in anul care vine.

Imagini de la acest eveniment aici.

13-16 Decembrie 2012: Misiuni Populare

In perioada 13-16 decembrie, comunitatea catolica din Bargauani a trait moment de bucurie si de har, intrucat in aceasta perioada au fost organizate misiuni populare.

Pr. Paroh Adrian Ghergheluca ne-a pregatit cu deosebita grija, pentru ca noi, enoriasii, sa simtim aceste zile ca adevarate moment de har. Credinciosii au asaltat cele doua confesionale si s-au impacat cu Dumnezeu.

Parintele predicator Iosub Irinel a vorbit foarte frumos despre frumusetea vietii de familie, frumusete provenita dintr-o viata traita in credinta, iubire si fidelitate. Au fost trei zile in care biserica, de doua ori pe zi a fost plina de credinciosi, zile in care credinciosii si-au lasat deoparte preocuparile zilnice pentru a asculta Cuvantul lui Dumnezeu, cuvant expus si explicat intr-un mod extraordinar de parintele predicator.

Multumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har, multumim parintelui paroh Adrian pentru grija si iubirea cu care ne pastoreste si-l rugam pe Dumnezeu sa-i dea sanatate si sa ramana in mijlocul nostrum cat mai mult timp.

Multumim parintelui predicator Irinel. Cu siguranta a primit din partea lui Dumnezeu un har deosebit, acela de a predica Cuvantul lui Dumnezeu.

Va multumin parinte Irinel!

Valentin Enaru (dascal)

Imagini de la acest eveniment aici.

3 octombrie 2012 - Tranzitul Sfantului Francisc

Pa data de 3 Octombrie, surorile din Congregatia lui Cristos Regele Universului din Piatra Neamt, au luat parte la Tranzitul Sfantului Francisc. Au preferat sa celebreze acest moment important intr-o comunitate si au ales comunitatea noastra din Bargauani. Ne-am rugat impreuna cu credinciosii, am amintit anumite momente din viata si virtutile Sfantului Francisc si astfel ne-am pregatit impreuna cu ele de ziua de 4 Octombie. Dumnezeu sa primeasca rugaciunile noastre!

Imagini de la acest eveniment aici.

21-22 iulie 2012: Hramul comunitatii

In data de 21 iulie 2012 comunitatea din Bargauani a sarbatorit hramul comunitatii: Sfanta Maria Magdalena. Intreaga comunitate, impreuna cu 17 preoti invitati, s-a bucurat si s-au simtit bine impreuna. Parintele Anton Diacu ne-a incantat cu cuvintele sale la predica vorbindu-ne despre viata si exemplul Sfintei Maria Magdalena. Sarbatoarea a continuat si a doua zi, 22 iulie, cand Pr. Alin Butnaru a continuat sa ne vorbeasca despre lucrurile pe care le putem invata de la Sf. Maria Magdalena.

Imagini de la acest eveniment aici.

Pr. Alin Butnaru - prima Liturghie la Bargauani

Astazi 1 iulie 2012 parintele Alin Butnaru, preot nou sfintit, a celebrat in comunitatea noastra prima sa Liturghie. De cand era inca seminarist parintele a fost deseori in comunitatea noastra ajutandu-l pe Parintele Adrian in diferite activitati. In frunte cu Domnul primar toti l-am primit cu mare bucurie si ne-am rugat la Dumnezeu in cadrul Sfintei Liturghii sa-l ajute si sa-i ofere tot ajutorul de care Parintele va avea nevoie pe parcursul preotiei lui.

In cadrul predicii Pr. Paroh Adrian a specificat ca preotul se identifica in scaunul de spovada si la Sfanta Liturghie.

Dumnezeu sa te ajute Parinte si te asteptam oricand in mijlocul nostru.

Pr. Alin-Cătălin Butnaru: "Mulţumesc bunului Dumnezeu pentru darul şi harul cu care m-a inzestrat: cel de a fi preotul său pe veci. Astăzi am avut marea plăcere ce a celebra o Primă Sfantă Liturghie in Parohia „Sf. Maria Magdalena” din Bargăuani, alături de părintele paroh, Adrian Gherghelucă, şi intreaga comunităte. Mai ieri eram un doar un seminarist ce cu drag păşeam pe mealeagurile satului pentru a sta in mijlocul acestei comunităţi; astăzi, iată-mă in mijlocul aceleaşi comunităţi, insă ca PREOT. Dimensiunea Sfintei Liturghii ce am celebrat-o a fost o aducere de mulţumire atat lui Dumnezeu cat şi credincioşilor din parohie deoarece, datorită lor, in funte cu parohul lor, pr. Adrian, au contribuit intr-o bună măsură la implinirea idealului meu: de a fi preot. La umbra rugăciunilor acestei comunităţi am crescut in vocaţie şi mi-am intărit dorinţa de a ajunge preotul lui Cristos. Dumnezeu să-i binecuvanteze pe toţi şi pe fiecare in parte. Il rog pe bunul Dumnezeu să reverse harul său asupra aceste comunităţi, ca aşa cum eu sunt rodul rugăciunilor lor, la fel să fie găsiţi vrednici mulţi alţi tineri pentru Sfanta Preoţie. Mă incredinţez in continuare rugăciunilor comunităţii din Bargăuani pentru ca Marele Preot, Cristos, să mă facă vrednic de preoţia lui, iar Sfanta Fecioară Maria, să mă călăuzească neincetat pe acest minunat drum ce l-am asumat."

Imagini de la acest eveniment aici.

9 iunie 2012 - Administrarea Sf. Mir

In comunitatea din Bargauani, Parohia Sfanta Maria Magdalena, pe data de 9 Iunie, un numar de 59 de copii l-au primit pe Duhul Sfat prin impunerea mainilor Episcopului nostru auxiliar Aurel Perca. Pentru acest moment important din viata lor, copiii si tinerii s-au pregatit un timp indelundat. Au luat la cunostinta si s-au familiarizat cu Catehismul Bisericii Catolice si cu toate cele care tin mai ales de rolul pe care Duhul Sfant il are in viata lor si in viata Bisericii. Avand in vedere situatia mea complicata de sanatate pentru aceasta perioada, tin sa multumesc celor care s-au straduit ca sarbatoarea sa fie bine organizata. La Sfanta Liturghie au participat 13 preoti din imprejurimi. Sfanta Liturghie a fost prezidata de Episcopul Aurel Perca, la fel si cuvantul pe care Preasfintia sa l-a adresat copiilor candidati si tuturor credinciosilor.

Ii multumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a trimis.

Imagini de la acest eveniment aici.

9 iunie 2012 - Conferirea Sf. Mir

Avand in vedere ca din anul 2007 in parohia noastra nu a mai fost conferit copiilor si tinerilor Sfantul Mir, Preasfintitul Petru Gherghel ne-a anuntat ca anul acesta, pe data de 9 Iunie, va veni la noi pentru a conferi celor care se incadreaza in varsta Taina Sfantului Mir.

In vederea acestui eveniment important pentru comunitatea noastra, dar mai ales pentru copiii care vor primi Mirul, avand in vedere ca timpul de care dispunem pentru pregatire este destul de scurt, am inceput deja pregatirea copiilor si tinerilor. Pregatirea are loc in fiecare sambata incepand cu ora 10 si in fiecare duminica dupa Sfanta Liturghie de la ora 9. Precizez ca vor primi mirul copiii din clasa a V-a in sus. Cu alte detalii voi reveni pe parcursul pregatirii.

Pr. Adrian

De Craciun si Anul Nou - 2011

Ca in toate comunitatile noastre, si la noi la Bargauani, in seara de 24 decembrie toti ne-am bucurat de Nasterea Domnului nostru Isus Cristos. Intreaga comunitata s-a adunat la Sfanta Liturghie solemna care s-a celebrat la orele 20. Sarbatoarea s-a prelungit, bine inteles in ziua propriu zisa de Craciun, 25 Decembrie. In aceasta zi indeosebi copiii au avut parte de o surpriza, cand in cadrul liturghiei lor a venit mult doritul Mos Craciun care le-a impartit daruri.

Pe 30 Decembrie, inca de dimineata, copiii au pornit la colindat, urand tuturor La multi ani si Un an nou Fericit. Nu au lipsit nici colindatorii cei mari care in fata intregii comunitati au interpretat diferite obiceiuri traditionale mult indragite.

Dorim tuturor un an nou cat mai binecuvantat si cu cat mai multe impliniri! La multi Ani!

Imagini puteti vedea aici

Bilant 2011

In anul 2011 au fost botezati 2 copii: Gherghel Cosmin Andrei si Enaru Alexandra Ionela.

2 perechi de tineri au hotarat sa se uneasca prin casatorie: Ciche Florin si Nicolae Mirabela, Minut Claudiu si Minut Gabriela

Cei care au plecat din mijlocul nostru anul acesta sunt:

 1. Minac Anton
 2. Herdes Gabriel Ronaldo
 3. Enusel Petre
 4. Tamas Maria
 5. Danca Maria
 6. Schiopu Ionel
 7. Gherghelas Aneta
 8. Mariut Elena
 9. Iacob Virgil
 10. Liulea Aneta
 11. Ciobanu Elisabeta
 12. Ignat Iosif
 13. Minut Maria
 14. Varga Eugen
 15. Schiopu Jenica
 16. Martin Maria
 17. Dorcu Jenica
 18. Pascaru Leonita
 19. Tamas Iosif
 20. Enusel Ioan
 21. Pascaru Gheorghe
 22. Enariu Catrina
 23. Tamas Catrina

 
1 Noiembrie - Sfintire Monument

Din dorinta mea ca paroh al comunitatii din Bargauani si cu acordul credinciosilor, am hotarat ca la intrarea in sat sa construim un mic monument, mai exact un crucifix, care sa ne aminteasca de fiecare data cand intram in sat sa facem un semn al Crucii. Am reusit sa realizam acest lucru iar astazi, 1 Noiembrie 2011 am binecuvantat acest monument.

Multumesc credinciosilor care au contribuit financiar sau prin munca fizica. Intr-un mod special multumesc familiei Mihoc din Tamaseni care, ca de fiecare data au fost alaturi de mine.

Este pentru noi o mandrie ca am reusit sa realizam acest lucru.

Multumiri tuturor. Iar Isus care este biserica, in casele noastre si in inimile noastre, sa vegheze si sa ajute comunitatea noastra si de acolo, de la intrarea in sat.

Imagini puteti vedea aici

Prima Sfanta Impartasanie

Pe data de 17 Iulie, in parohia noastra un numar de 22 de copii din clasele a II-a si a III-a l-au primit pentru prima data pe Isus in sufletele lor. Toti am trecut prin aceste emotii cand eram mici si fiecare dintre noi ne amintim, poate, cate ceva din acest eveniment. Speram ca si pentru acesti copii a fost o zi de neuitat. Le dorim sa-l pastreze pe Isus toata viata in inimile lor!

Imagini puteti vedea aici

Binecuvantarea copiilor si a crinilor

Pe 13 iunie, zi in care este sarbatorit Sfantul Anton de Padova, la noi in parohie s-a celebrat Sfanta Liturghie la ora 18. In cadrul Sfintei Liturghii s-au sfintit crinii si copiii. Un mare numar de copii au luat parte la Sfanta Liturghie pentru a primi binecuvantarea. Impresionant a fost faptul ca mamele si-au adus copiii in brate, increzatoare in puterea pe care o are marele facator de minuni, Sfantul Anton.

Pe 14 iunie, marti, s-a celebrat Sfanta Liturghie tot in cinstea Sfantului Anton. La sfarsitul Sfintei Liturghii a fost organizata o procesiune la cimitir cu intentia ca Dumnezeu sa ne aiba in grija si sa ne dea ploaie curata, la timpul potrivit, sa ne fereasca de intemperii si sa aiba in grija comunitatea noastra.

Dumnezeu sa primeasca rugaciunile noastre.

Imagini puteti vedea aici

Noaptea de inviere si Ziua de Paste

Credinciosii din Bargauani alaturi de parintele Paroh au celebrat Invierea Domnului participand intr-un numar mare la Sfanta Liturghie, apoi primind Sfanta Impartasanie in semn de recunostinta pentru suferintele Domunului. Dupa Liturghia din noaptea de inviere credinciosii au mers intr-o scurta procesiune pana la cimitir pentru a duce lumina si celor raposati. Sarbatoarea a continuat in ziua de Paste cu o celebrare speciala.

Imagini puteti vedea aici

Peregrinatio Mariae - Bargauani 27 - 30 martie

Pe data de 27 Martie a sosit la Bargauani Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul din Cacica. A fost insotita de parintii franciscani Pal Cristian si Patras Dumitru. Icoana a sosit duminica dupa amiaza la ora 16.45 la poarta bisericii noastre unde un numar mare de credinciosi au asteptat-o si au intampinat-o cu mari emotii.

Am intrebat un credincios: ce-ai simtit cand s-a descoperit icoana? Si a spus asa: am o mare evlavie fata de Maica Domnului dar nu am crezut niciodata ca ea va veni la noi.

A fost apoi dusa in procesiune si asezata in fata altarului. A urmat Sfanta Liturghie prezidata de Parintele decan Enasel Mihai insotit de preotii din decanat.

Pe parcursul acestor trei zile am observat cata evlavie au credinciosii fata de Maica Domnului. Se recita Sfantul Rozariu in fiecare zi inainte de Sfanta Liturghie, se fac rugaciuni in cinstea ei cu diferite ocazii, la diferite sarbatori. Dar nu am avut niciodata ocazia sa vad oameni plangand in timp ce desirau printre degete boabele rozariului. Daca in alte zile rugaciunea rozariului era una obisnuita si poate chiar una plictisitoare sau monotona, in aceste zile toti s-au rugat cu un alt avant, cu un alt elan si parca, cu o mai mare incredere. Maica Domnului a venit la noi, auzeam des pe unii cum spuneau. Sunt convins ca pe acele hartiute pe care le-au pus in cutie si-au scris toate necazurile si problemele lor cu speranta dar si cu increderea ca Sfanta Fecioara le va fi alaturi.

In toate aceste trei zile credinciosii au venit permanent sa stea alaturi de statuia Maicii Dimnului. La ora 9.00 s-a recitat Sfantul Rozariu dupa care s-a cantat Litania in cinstea Maicii Domnului, la ora 12.00 s-a cantat Angelus urmat de cateva rugaciuni pentru familii iar la 16.30 din nou Sfantul Rozariu urmat de Sfanta Liturghie.

Punctul culminant a fost procesiunea care a avut loc marti seara dupa Sfanta Liturghie. Statuia a fost purtata pe strazile satului nostru insotita de cantari si rugaciuni.

Miercuri la incheiere a fost prezent Preasfintitul nostru auxiliar Aurel Perca. Sfintia Sa i-a indemnat pe credinciosi sa nu uite aceste zile si sa o iubeasca in continuare pentru ca este cu adevarat o mama care merita sa fie iubita.

Multumim lui Dumnezeu pentru acest dar mare pe care ni l-a facut, de a o avea in mijlocul nostru pe aceea care ne este mama si mijlocitoare in fata bunului Dumnezeu.

Pr. Adrian Ghergheluca

Imagini puteti vedea aici

Acolitat Francisc Lisi

In data de 24 martie, Lisi Francisc a primit acolitatul in parohia Bargauani. Francisc s-a nascut in anul 1982 la Orsova, iar din anul 2006 este la misionarii verbiti de la Traian. Iata ce spune despre el: "Sunt in anul V si am ales sa primesc acolitatul in parohia Bargauani. M-am bucurat sa fie alaturi de mine comunitatea de aici pentru ca in fiecare sambata sunt alaturi de copiii din aceasta localitate. Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine si m-au sprijinit in drumul pe care l-am ales."

Imagini puteti vedea aici

A trecut la Domnul mama Pr. Iosif Gherghelas

Pe 21 martie a fos inmormantata mama parintelui Gherghelas Iosif. Urma sa implineasca varsta de 88 de ani, dar Domnul a chemat-o la El. A facut parte din ordinul al treilea franciscan, "Tertiar", timp de 50 de ani. Alaturi de Parintele Iosif au fost 11 preoti. Dumnezeu sa o fericeasca si sa o rasplateasca pentru toata jertfa vietii ei.

Din cuvintele parintelui de la predica: "Datorita mamei sunt preot. Iti multumesc mama ca mi-ai calauzit pasii spre sfanta Preotie. Dumnezeu sa te rasplateasca!"

Rugaciune pentru Japonia

Cu totii stim de dezastrul pertecut in Japonia,de miile de suflete ce-si cauta linistea printre ingeri si sfinti... de zecile de mii de suflete indurerate ce plang pierderea celor dragi.

In aceste clipe, oare ce ar putea sa aline durerea? Un gand bun indreptat spre ei, o rugaciune, o speranta ca totul se va sfarsi si linistea va veni din nou in sufletele lor.

De aceea, impreuna cu Pr. Adrian, duminica dupa liturghia de la ora 11 se va face o rugaciune pentru sufletele pierdute si pentru ca Domnul sa ofere taria necesara celor ramasi in viata de a merge mai departe si de a-si pastra credinta in El.


Icoana Maicii Domnului de la Cacica vine la Bargauani

Anul Familiei este insotit si de "Peregrinatio Mariae" - pelerinajul veneratei imagini a Maicii Domnului de la Cacica în parohiile diecezei. Pe parcursul a trei ani se doreste ca aceasta icoana sa poposeasca in toate comunitatile. Iar in data de 27 martie pelerinajul se va opri pentru 3 zile la Bargauani. Icoana va ajunge in satul nostru Duminica seara la 17:30 cand se va celebra o liturghie speciala la care va participa si unul din Episcopii Diecezei. Apoi pentru trei zile va ramane in comunitatea noastra. In decursul acestor zile vor fi prezenti in mijlocul nostru numerosi preoti care ne vor ajuta sa facem sarbatoarea mai frumoasa.

Cateva date despre icoana:

Conform traditiei orale, icoana a fost adusa dintr-o biserica armeano-catolica din Stanislawow, aflata in Ucraina. Biserica de rit armean, cu hramul Preasfintei Fecioare Maria din Stanislawow, constructie din lemn, a fost ridicata in 1663, cu ajutorul fundatiei lui Jedrzej Potocki. O suta de ani mai tarziu, s-a inaltat o biserica mai mare, zidita, in care se afla miraculoasa icoana a Maicii Domnului.

Aceasta icoana era copia icoanei de la Czestochowa executata, de batranul Daniel de 70 de ani, pentru un oarecare scriitor Dominic care, rugandu-se in fata acestei icoane, s-a insanatosit intr-un mod miraculos. Din cauza caracterului exceptional al acestei icoane, ea a fost amplasata in altarul central, la 22 august 1742. Dupa aceasta, in biserica s-a savarsit miracolul "lacrimilor" ce curgeau din ochii Madonei. Aloizy Friedrich in lucrarea sa "Istoria miraculoaselor icoane ale Preasfintei Fecioare Maria din Polonia" aminteste ca, atunci cand oamenii adunati au cantat "Fii binecuvantata", chipul Preasfintei Fecioare Maria imediat s-a luminat si insufletit.

Mai multe date despre icoana aici.

Un inger a plecat in cer!

In data de 10 ianuarie 2011 o grea incercare a venit peste familia Herdes Damian: fiul lor in varsta de numai 7 anisori a plecat la cer in urma unei insuficiente respiratorii. A lasat in urma trei inimi indurerate: taticul, Damian, mamica Monica si surioara Bianca.

La liturghia de inmormantare au fost alaturi de parinti toti colegii lui din clasa I, doamna invatatoare, toate clasele I-IV, dar si intreaga comunitate.

Herdes Gabriel Ronaldo s-a nascut pe 18 martie 2003 si a murit pe 10 ianurie 2011, cu putin inainte de a implini 8 ani.

Un inger a plecat in cer! Adio Ronaldo!

 

Liturghie de multumire

Ma numesc Gherghel Mihaela, m-am nascut la data de 24 Septembrie 1986 si am absolvit scoala generala in Comuna Bargauani, Judetul Neamt. Din anul 2002 am facut o experienta la Surorile Slujitoarele Saracilor din Piatra Neamt. Cu ajutorul lui Dumnezeu am continuat perioada formarii in Italia, iar la data de 8 Decembrie 2010 am depus profesiunea religioasa prin care mi-am dedicat viata lui Dumnezeu.

Multumesc acelora care m-au sustinut si material dar mai ales spiritual.

Sora Mihaela Gherghel

   

Bilant 2010

Au fost botezati 6 copii. Felicitari familiilor care au acceptat sa le dea viata.

6 perechi de tineri au hotarat sa se uneasca prin casatorie. Dumnezeu sa-i ajute sa duca la îndeplinire ceea ce si-au propus in momentul respectiv.

 • Herdes Ioan si Stoian Andreea
 • Ladaru Bogdan si Martinica Anisoara
 • Magdici Catalin si Cotoi Andreea Elena
 • Minac Petru Ionut si Bocancea Elena Maria
 • Enaru Ioan Valentin si Tutuianu Mihaela
 • Mariut Ciprian si Rotariu Irina

 

Cei care au plecat din mijlocul nostru anul acesta sunt:

 1. Enusel Ionel
 2. Minut Dominic
 3. Tamas Elisabeta
 4. Varga Petrea
 5. Martinas Maria
 6. Minut Ionel
 7. Martin Andrei
 8. Iacob Mihai
 9. Varga Adrian
 10. Herdes Cecilia
 11. Pascaru Francisc
 12. Minut Francisc
 13. Enaru Ioan
 14. Varga Maria
 15. Varga Petru
 16. Iacob Gheorghe
 17. Dorcu Petrica
 18. Enusel Aneta
 19. Varga Gheorghe
 20. Gabor Anton
 21. Schiopu Mihai

Ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat in acest an si-i cerem ajutor pentru anul 2011. La multi ani tuturor!
Pr. Adrian Ghergheluca

 
Craciun 2010

"Astazi in cetatea lui David, vi s'a nascut un Mantuitor, care este Cristos, Domnul. Iata semnul, dupa care-L veti cunoste: veti gasi un prunc infasat in scutece si culcat intr-o iesle." Acesta este mesajul care a miscat milioane de inimi timp de 2000 de ani. Si acesta este si mesajul care a adunat intreaga comunitate din Bargauni in jurul ieslei in zilele de Craciun. Bucuria a fost de neegalat pentru toata lumea, dar in special pentru copii care au primit si un mic dar de la Mos Craciun.

Un gand special cu ocazia acestor sarbatori se indreapta spre cei bolnavi din comunitate, spre cei plecati din mijlocul nostru. Tuturor le dorim ca Steaua Sfanta a Craciunului sa le calauzeasca pasii pe un drum plin de impliniri, succese si realizari. Craciun Fericit! ... printre cei dragi...sa iertati...sa daruiti...sa primiti...sa iubiti...sa va bucurati de tot ce este in jur si sa aveti tot ce doriti, iar Anul Nou sa fie plin de impliniri.

Imagini din noaptea si ziua de Craciun puteti vedea aici.

A plecat Pr. Hiani

Pe data de 17 Noiembrie, Parintele Hiani a celebrat Sfanta Liturghie la Bargauani si si-a luat ramas bun de la copii si de la credinciosi. A stat in mijlocul nostru timp de jumatate de an si a lucrat intr-un mod minunat, mai ales cu copiii. A plecat in Republica Moldova tot ca misionar. La Sfanta Liturghie a rostit urmatoiarele cuvinte: "Va iubesc si va multumesc pentru tot. Nu plec pentru ca as fi suparat pe voi, ci pentru ca sunt misionar si aste este menirea mea." Ii multumim pentru tot!

A trecut la Domnul Pr. Lenghen Francisc

Pe data de 6.10.2010 a trecut la Domnul Pr. Lenghen Francisc, paroh de Tamaseni. A fost pentru mine singurul paroh si persoana care m-a ajutat sa trec prin momentele grele prin care am trecut in anul 2003 in urma accidentului de masina. A fost pentru mine al doilea tata. Cel de sange a murit, anul acesta a murit si al doilea. Am ramas orfan. Rog pe toti cei care ma cunosc si care eventual l-au cunoscut si pe el, sa ofere o Sfanta Liturghie pentru odihna sufletului sau. A fost un preot bun, un preot corect, un preot de la care am invatat foarte multe lucruri. Avea doar 58 de ani si a murit la un spital din Roman in urma unui atac de cord la ora 05.45. Dumnezeu sa-i ofere odihna vesnica.

Pr. Paroh, Adrian Ghergheluca

Campus copii

In perioada 8-11 iulie, la Bargauani s-a organizat un campus misionar cu tema "O inima mai multe chipuri" pentru copiii cu varsta intre 5 si 15 ani. Acestia au fost impartiti in cinci echipe, fiecare echipa reprezentand un continent si avand o culoare proprie, si fiecare a invatat despre copiii, obiceiurile si religia continentului respectiv. Copiii au invatat cantece in diferite limbi, dansuri traditionale, s-au jucat si s-au distrat, dar s-au si rugat si au multumit lui Dumnezeu pentru zilele petrecute impreuna.

Coordonatarii proiectului: Preot paroh Adrian Ghergheluca, Pr. Hiagi Motofaga, misionar verbit, Frt. Stefan Lucaci misionar verbit. Animatori: Mariut Iosit, Macovei Marilena, Laiu Mihaela, Enariu Ionela, Herdes Daniela Magdalena, Minut Cristian, Ignat Marius, Militau Maria Rebeca si Frt. Francisc Lisi.

Multumiri speciale celor care au contribuit material la realizarea acestui campus: intr-un mod deosebit Fabricii de mezeluri Marcel, domnului Primar Schipu Petrica, Minut Marcelica si Minut Ciprian.

Imagini puteti vedea aici

Joia verde

In duminica de dupa Joia Verde, la Bargauani s-a organizat o procesiune in cadrul careia a fost purtat cu mare cinste Sf. Sacrament. La procesiune a participat un grup de fetite imbracate in alb care au aruncat petale de flori pe unde avea sa treaca Sf. Sacrament.

Imagini puteti vedea aici.

Sfantu Blaziu

În ziua de 3 februarie, zi în care toti crestinii catolici îl sarbatoresc pe Sf. Blaziu, la ora 10, la Bargauani s-a celebrat Sfanta Liturghie. Stim cu totii ca în aceasta zi primim o binecuvantare speciala cu lumanari, pentru ca Dumnezeu sa ne fereasca de toate bolile de gat.

Blaziu s-a nascut la Sebaste în secolul III. Dupa ce a fost sfintit Preot si apoi Episcop, a avut parte de o persecutie deosebita. A fost prins de împaratul Liciniu, iar cînd era dus sa fie executat, o femeie din multime a venit în fata lui si l-a rugat sa dea o binecuvantare copilului ei care înghitise un os de peste si nu mai putea respira. Blaziu l-a binecuvantat si copilul s-a facut sanatos.

De aici se trage faima acestui sfant Episcop si pana astazi se obisnuieste ca în aceasta zi sa se ofere binecuvantarea Sfantului Blaziu pentru toate bolile de gat.

Raport 2009

Botezuri:

 1. Gabor Denisa Petruta
 2. Ceobanu Cristian
 3. Pal Antonio Matei
 4. Enariu Eusebiu Iulian
 5. Isachi Maria Bianca
 6. Iacob Ionela Dumitrita

Inmormantari:

 1. Minut Petrica. N. 13.01.1958, D.:19.01.2009
 2. Varga Dumitru. N. 28.12.1930, D.:13/02.2009
 3. Varga Maria. N. 15.07.1933, D.:18.02.2009
 4. Minut Viorel. N. 20.02.1958, D.:19.03.2009
 5. Tutuianu Florin. N. 25.03.1980, D.:31.03.2009
 6. Matei Elena. N. 5.08.1946, D.:5.04 2009
 7. Minut Elisabeta. N. 27.02.1933, D.:13.04.2009
 8. Varga Catrina. N. 10.02.1923, D.:17. 04.2009
 9. Gabur Gheorghe. N. 1.11.1930, D.:21.04.2009
 10. Matei Ioan. N. 27.08.1937, D.:9.05.2009
 11. Minac Petru. N. 17.05.1949, D.:8.05.2009
 12. Herciu Maria. N. 28.08.1930, D.:10.06.2009
 13. Ignat Jenica. N. 24.08.1948, D.:3.07.2009
 14. Pascaru Veronica. N. 15.05.1937, D.:10.07.2009
 15. Iacob Elena. N. 7.05.1931, D.:9.08.2009
 16. Minac Neculai. N. 7.08.1938, D.:14.10 2009
 17. Arvu Verona. N. 4.03.1927, D.:20 10 2009
 18. Enusel Stefan. N. 30.09.1930, D.:21.10.2009
 19. Mihai Anton. N. 12.03.1933, D.:21.10.2009
 20. Varga Maria. N. 8.02.1954, D.:27.10.2009
 21. Mariut Dumitru. N. 28.11.1932, D.:18.11.2009
 22. Iacob Ioan. N. 7.03.1952, D.:10.12.2009
 23. Gherghel Petrea, n. 28.07.1928, D.:11.12.2009

Cristos Regele Universului - Adoratie Copii

Copiii din Bargauani s-au adunat astazi in Biserica pentru a-l adora timp de o ora pe Isus din Sfanta Euharistie. In urma indemnurilor Parintelui, toti au rostit aceasta rugaciune cu convingere: azi dorim ca Isus sa devina regele inimilor noastre. Il declaram pe Isus Prietenul si Regele nostru. Imagini puteti vedea aici.

Cununiile din anul 2009

In vara acestui an 5 perechi de tineri si-au unit destinele pentru totdeauna. Increzatori si cu multa speranta in ajutorul lui Isus au spus "Da" in fata altarului: Minut Ciprian si Simona, Ciofoaia Vasile si Maricica, Dorcu Anton si Claudia-Mihaela, Pascaru Valentin si Liliana, Tamas Iulian si Mihaela Loredana. Dumnezeu sa ii intareasca in alegerea facuta, iar noi le vom fi alaturi cu rugaciunile noastre pentru ca ceea ce "Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta!"

19.07.2009 - Prima Sfanta Impartasanie

In data de 19 iulie 2009, un grup de copii din parohia Bargauani l-au primit pentru prima data in inima lor pe Isus Cristos. Alaturi de ei a fost parintele paroh, dar si parinti si credinciosi care i-au insotit cu rugaciunile lor. Imagini puteti vedea aici.

11.06.2009 - Procesiune Joia Verde

Joi, 11 iunie 2009, credinciosii din Bargauani alaturi de Parintele Paroh au participat la Procesiunea cu Preasfantul Sacrament de Joia Verde. Credinciosii au dorit sa ii multumeasca lui DUmnezeu pentru toate binefacerile primite. Imagini puteti vedea aici.

23.11.2008: Adoratie in ziua de Cristos Rege

In ziua de duminica, 23 Noiembrie cu totii ne-am adunat in fata Sfantului Sacrament pentru a-l adora pe Cristos, Regele Universului. Dar, oare, intelegem cu adevarat de ce ne-am prosternat in fata altarului? Ce inseamna Cristos pentru noi, de ce am venit pana la urma in fata Lui, in genunchi?

Sa-i multumim in primul rand; pentru ca avem ce ne trebuie, pentru ca am avut succese deosebite anul acesta, pentru ca ne-a iertat si ne-a ajutat sa mergem mai departe, pentru ca, mai bine ca oricine, ne asculta si ne ajuta in necazuri si nevoi; si de ce nu, pentru ca traim, pentru ca ii avem pe cei dragi langa noi, pentru ca suntem sanatosi si avem putere de munca, putere de a invata!

E ultima duminica din Anul Bisericesc, incepe Adventul, perioada de pregatire si de asteptare. Vom sti insa sa ne pregatim pentru ceea ce asteptam? Vom sti sa ii cerem lui Cristos, regele nostru, ajutorul de care avem nevoie pentru a ne pregati pentru venirea Pruncusorului?

Imagini de la adoratie puteti vedea aici

Anita Gherghelas, martira a Bisericii Catolice

Timp de decenii, un eveniment dramatic, cunoscut azi sub numele de revolta de la Bargauani, a fost subiect interzis atat pentru istorici, cat si pentru opinia publica. Faptele s-au petrecut în 1950 la Bargauani, dupa un scenariu care fusese aplicat de regimul ateu-comunist si de bratul sau armat, Securitatea, în 1949 si în satele catolice Fundu Racaciuni, Faraoani si Butea.

Eroina revoltei anticomuniste de la Bargauani a fost Anita Gherghelas, nascuta în 1902, apreciata de sateni pentru "pricepere, harnicie, daruire, frumusete fizica si sufleteasca, bunatate, darzenie, credinta si devotament fata de Biserica". Ramasa vaduva dupa moartea sotului ei în anul 1946, a început sa cunoasca pe propria piele "binefacerile" noului regim comunist, care a inclus-o, de altfel, în categoria taranilor chiaburi pentru cele cateva hectare de teren agricol pe care le administra împreuna cu fiii sai.

În 1950 comunistii din Piatra Neamt au hotarat înfiintarea în satul Bargauani, a uneia dintre primele Gospodarii Agricole Colective, ce urma sa poarte numele "Victoria Socialismului", iar pentru festivitatea care urma sa aiba loc la 25 iunie 1950, zi de duminica, au fost adusi la Bargauani activisti si simpatizanti ai regimului din satele învecinate, precum si o formatie artistica din Piatra Neamt. Lucrurile au luat însa o întorsatura neasteptata în momentul în care activistii PCR au decis sa scoata din biserica bancile si covoarele pentru a fi duse la sediul primariei, locul manifestarilor. A fost prea mult pentru rabdarea satenilor, care tocmai parasisera biserica în urma Liturghiei duminicale. În cateva minute clopotarul Mihai Gherghel si dascalul Leon Budau au reusit sa-i alarmeze pe sateni, tragand puternic clopotele, iar în fruntea credinciosilor s-a aflat, printre altii, si Anita Gherghelas. A urmat o confruntare directa între sateni si trupele de securitate care invadasera satul, iar în urma acestor actiuni au fost arestati 40 de sateni.

Deferiti justitiei comuniste, au fost judecati în graba de Tribunalul Militar Iasi, care i-a condamnat la ani grei de închisoare. Anita Gherghelas a primit sase ani si sase luni pentru "crima de uneltire contra ordinii sociale", iar dascalul Leon Budau a primit la randul sau opt ani de închisoare.

Memorialistul Neculai Popa, care i-a cunoscut în închisoare pe satenii arestati la Bargauani a descris momentele de amaraciune, descurajare si lipsa de speranta ale acestora, cat si dramele familiilor celor arestati si încarcerati. "Femeia Anita Gherghelas - scria autorul citat - care va ramane o mandrie pentru satul Bargauani, imediat dupa executarea pedepsei si punerea ei în libertate, va muri ca urmare a chinurilor si suferintelor îndurate în cei sase ani de închisoare". Potrivit marturiei lui Ioan Gherghelas, mama sa ar fi suferit în închisoare "conditii inumane, frig, foame si batai", iar imediat dupa reîntoarcerea acasa, a fost internata timp de trei ani la Spitalul TBC Bisericani. Aici a fost operata, dar nu a mai putut fi salvata. A murit în 1960, la varsta de 58 de ani, ca urmare a bolilor contractate la Penitenciarul de femei Mislea, unde i s-au aplicat "torturi, schingiuiri, batai, alimentatie necorespunzatoare".

Ca urmare a represiunii Securitatii, si alti sateni au murit din cauza regimului concentrationar. Eroina Anita Gherghelas a fost, alaturi de alti credinciosi din Bargauani, mandria satului si simbolul taranului catolic care nu a ezitat sa-si jertfeasca viata pentru a apara comoara cea mai de pret a satului: Biserica. Chiar daca gestul ei a fost unul zadarnic, nereusind sa opreasca tavalugul "binefacerilor si fericirii comuniste", numele Anitei Gherghelas va figura cu onoare în galeria martirilor si eroilor anticomunisti romani, care si-au jertfit viata în numele demnitatii si libertatii taranilor catolici în anii grei ai regimului ateu comunist.

Dr. Danut Dobos, articol preluat de pe www.ercis.ro.

A trecut la Domnul tatal Parintelui Paroh

In data de 03 Septembrie 2008 a trecut la cele vesnice tatal Parintelui Paroh. Nascut pe 04 Februarie 1948, "nea Ion", cum ii spuneau copiii si prietenii, va ramane vesnic viu in amintirea celor ce l-au cunoscut. Asa cum spuneati in ziua inmormantarii, sa nu uitati ca daca tatal dvs. ar mai fi aici ar spune: "Nu fiti tristi pentru ca eu sunt fericit acolo unde sunt!"

La inmormantarea care a avut loc Sambata, 6 Septembrie in Gheraesti a participat si un grup de credinciosi din Bargauani care au dorit sa fie alaturi de Parintele Paroh.

Imagini de la inmormantare puteti vedea aici

30.03.2008 - Vizita corului din Tamaseni in Duminica Tomei
In duminica Alba, credinciosii din Parohia Tamaseni s-au organizat si au facut o surpriza Parintelui Paroh de la Bargauani. Aceasta vizita s-a datorat faptului ca Parintele a fost timp de patru ani vicar în Parohia Tamaseni. Corul Parohiei Tamaseni a participat la Sfanta Liturghie de la ora 18 pe care au animat-o cu cantarile lor. La sfarsitul Sfintei Liturghii, semn ca nu au uitat de Parintele, pentru ziua onomastica care trecuse, din tot sufletul lor au cantat un La multi ani. Imagini de la acest eveniment puteti vedea aici

23.03.2008 - Invierea Domnului

Isus a patimit pentru a ne rascumpara, a fost biciut, umilit si rastignit pentru a ne obtine noua iertarea; iar noi prin pacatele noastre facem ca acele clipe de patima sa se repete zi de zi prin faptele noastre.

Macar acum in aceste clipe minunate ale invierii, Crestinule incearca sa privesti in sufletul tau si sa fii multumit de ceea ce vezi; incearca sa ai macar acum puritatea luminii in suflet.

Oricum am fi, oricat de pacatosi am fi, Isus ne iubeste si ne cere sa il iubim asa cum suntem, caci poate doar prin iubirea sa vom deveni mai buni.

Deci sa fim fericiti cu totii caci Cristos a inviat, iar pentru noi acesta este un nou inceput, o noua sansa de a deveni mai buni.

Anca

Imagini din Noaptea Sfanta a Invierii puteti vedea aici

31.12.2007 - Uratura 2007
Cum e datul la romani, un an nou nu poate incepe fara o uratura. Si cum cel care a fost alaturi de noi un an intreg este Parintele Paroh, era si normal ca sa ne gandim in primul rand la el si sa ii facem o "urare ca la carte". Tinerii s-au straduit nevoie mare, si ce-a iesit cititi aici.
19.08.2007 - Sfintirea Altarului si Mirul
Cu toate ca afara a fost o vreme posomorata, pentru credinciosii parohiei noastre azi a fost zi de sarbatoare. Alaturi de sute de invitati, ne-am adunat in jurul altarului pentru a fi alaturi de cei 50 de copii care au primit Sacramentul Sfantului Mir si pentru a sfinti noul altar. Liturghia a fost prezidata de Preasfintitul Aurel Perca. Imagini de la acest acest eveniment puteti vedea aici.
01.08.2007 - La multi Ani! Parinte Paroh
Astazi se implinesc doi ani de cand Parintele Paroh Adrian Ghergheluca se afla in mijlocul nostru. La multi si binecuvantati Ani! Fie ca Domnul sa va binecuvanteze si sa va rasplateasca pentru binele facut!
22.07.2007 - Hramul Bisericii
Astazi, intreaga comunitate s-a adunat cu mare bucurie pentru a o celebra pe Patroana noastra, Sfanta Maria Magdalena. La ceremonie au participat un numar de 10 preoti, carora dorim sa le multumim ca au fost alaturi de noi. Amintim cativa dintre acestia: parintele decan de Piatra Neamt -Enasel Mihai-, care a celebrat Sfanta Liturghie, parintele Iosif Enasoae, parintele paroh de Tamaseni Francisc Lenghen. Imagini de la acest acest eveniment puteti vedea aici.
15.04.2007 - Prima Sfanta Impartasanie
Astazi un grup de 21 de copii L-au primit pentru prima data pe Isus in Sfanta Euharistie. Cu mare emotie, atat copiii cat si parintii au participat la Sfanta Liturghie unde au adus multumiri pentru darul pe care aveau sa il primeasca, au cantat si s-au rugat, iar apoi Parintele Paroh le-a oferit Sfanta Impartasanie. Dupa Sfanta Liturghie, copii au primit din partea Parintelui Paroh ceva dulce si o amintire de la acest eveniment frumos din viata lor. Imagini de la acest acest eveniment puteti vedea aici
Parohia Romano-Catolica Bargauani, Copyright 2007